VIND ALLE GEHEIMEN OVER DE  INDUCTIEKOOKPLAAT EN BESPAAR  HONDERDEN EURO’S OP UW NIEUWE INDUCTIEKOOKPLATEN!

 

inductiekookplaatLees hier alles over de inductiekookplaat en de voor en nadelen en tips over waar je op moet letten bij het uitzoeken van een inductiekookplaat.

Hieronder vindt u voldoende informatie die u de zekerheid geeft bij de keuze van uw inductiekookplaat. 

Wat is een inductiekookplaat?

Bij inductiekookplaat wordt de pan verhit d.m.v. magnetische spoelen.
De inductiekookplaat wordt hierbij niet direct verhit, maar de warmte in de inductiekookplaat wordt opgewekt in de inductiekookplaat door de magnetische werking die plaats vindt in de bodem van de pan. Door het hoge rendement van de inductiekookplaat is de aankooktijd circa de helft van de aankooktijd bij een standaard kookplaat.

inductiekookplaatOmdat de inductiekookplaat alleen warm wordt door de warmteterugkoppeling van de pan is een inductiekookplaat het koelste en veiligste kooksysteem. Dit maakt inductiekookplaat veilig en maakt het reinigen van de inductiekookplaat zeer eenvoudig, inbranden als bij keramisch kan daardoor ook niet!

Veilig aan de inductiekookplaat is ook dat de kookzone alleen werkt als er een pan van het juiste ferromagnetische materiaal op de inductiekookplaat staat. Andere voorwerpen die op de inductiekookplaat komen zoals bestek, glas, porselein, uw hand of een natte doek laten de inductiekookplaat niet aanslaan.

De Inductiekookplaat is zowel inbouw leverbaar als vrijstaand, en zijn de laatste jaren zeer betaalbaar geworden.

Aansluitwaarde inductiekookplaat.

De aansluitwaarde van uw nieuwe inductiekookplaat is van belang, vooral indien u met veel pitten gewend bent om te koken op uw inductiekookplaat.

De goedkopere inductiekookplaat is vaak rond de 6 kilowatt en de zwaardere inductiekookplaat is 7,2 kilowatt. (de 7,2 inductiekookplaat is het maximum wat mogelijk is op 2 groepen van 16 ampere)

inductiekookplaatIndien u 2 stoppen van 16 ampère in de meterkast heeft, bedoeld voor uw inductiekookplaat, dan kunt vrij gaan tot 7,4 kilowatt, dit is het meest voorkomend.

Indien u een inductiekookplaat van ca. 6 kilowatt heeft kunt u 2 van uw 4 zones voluit zetten, en de twee overblijvende kunnen dan maar heel laag.

Indien u een inductiekookplaat van ca. 7,2 kilowatt heeft kunt u 2 van uw 4 zones voluit zetten, en dan heeft u nog voldoende vermogen over om op de twee overgebleven pitten normaal en goed te koken.

De nieuwste generatie inductiekookplaat kunt u op vier maal stand 12 gebruiken, Brandt is op dit moment de enige die deze inductiekookplaat produceert.
Brandt is tevens de uitvinder en de grootste inductiekookplaat producent van de wereld. klik hier voor de site van de Brandt inductiekookplaat.

Boosters inductiekookplaat.

De inductiekookplaat met boosters is zeer handig om zeer snel water te koken bijvoorbeeld of om snel een biefstukje op uw inductiekookplaat dicht te schroeien. Een inductiekookplaat met booster is gemiddeld een 25 tot 30% sneller als normale inductiekookplaat.
De luxere inductiekookplaat heeft aparte toetsen voor de booster, de standaard inductiekookplaat heeft de booster meestal als laatste kookstand onder de normale bedieningstoets van uw inductiekookplaat.

Aantal standen inductiekookplaat.

De meeste inductiekookplaten hebben 9 of 12 standen, dit is bij normaal gebruik voldoende, doch als je gewend bent om ook te sudderen adviseren wij om 12 standen te nemen, waardoor je op lage standen fijner kunt regelen.

Randafwerking inductiekookplaat.

Een veel gestelde vraag is wat voor een randafwerking te nemen aan uw nieuwe inductiekookplaat.

Er zijn drie soorten rand afwerkingen voor een inductiekookplaat:
- inductiekookplaat met strak glas (c-schliff)
- inductiekookplaat met facetgeslepen glas (s-schliff)
- inductiekookplaat met roestvrijstalen afwerking (rvs)

Als u op zeker wilt gaan adviseren wij een RVS randafwerking aan
uw inductiekookplaat te nemen, het voordeel daarvan is dat stoten
bij de inductiekookplaat geen probleem is. Bij een glazen rand
aan de inductiekookplaat kunt u zich voorstellen dat stoten een kapotte glasplaat van uw inductiekookplaat op kan leveren, bij strak/stomp (c-Schliff) glas
aan de inductiekookplaat valt dit nog mee doch bij facetglazen rand aan de inductiekookplaat is dit risico erg groot daar de facet dun uitloopt op uw blad.

Bijkomende voordeel van RVS randen aan uw inductiekookplaat is dat ze vlakker op uw aanrecht liggen, een RVS rand is amper een millimeter dik terwijl een inductiekookplaat met glazen rand de volle dikte van het glas op uw aanrecht ligt.

Daarnaast houdt de RVS rand aan de inductiekookplaat bij eventueel overkoken het meeste vocht wel tegen bij uw inductiekookplaat.

Formaten inductiekookplaat.

De inductiekookplaat is in meerdere formaten te koop, bij het vervangen van uw huidige inductiekookplaat of andere kookplaat is het van belang om op de inbouwmaat te letten. In de basis zijn er twee echte standaard inbouw maten voor de inductiekookplaat:

Inductiekookplaat gatmaat: 56x49 cm. (buitenmaat ca. 58x51 cm.)
Inductiekookplaat gatmaat: 75x49 cm. (buitenmaat ca. 77x51 cm.)

Deze maten inductiekookplaat zijn ook vrij eenvoudig te verkrijgen in merken en soorten.

Bij de formaten inductiekookplaat welke in de folders en op internet genoemd worden wordt vaak gesproken over inductiekookplaat 60 of 80 cm. breed, doch let op de werkelijke breedte van de inductiekookplaat vaak 58 en 77 cm. is.

Heeft u een ander formaat inductiekookplaat dan kan het heel erg lastig worden om een gelijke maat inductiekookplaat te vinden. Indien u deze maat al kunt vinden, dan is de keuze van een nieuwe inductiekookplaat vaak beperkt tot enkele merken.

Heeft u een kunststof aanrechtblad dan kunt u bij vervanging van de inductiekookplaat ook een bredere inductiekookplaat aanschaffen, deze bladen zijn eenvoudig te zagen.

Heeft u een stenen blad waar de inductiekookplaat in gaat, dan wordt dit heel lastig….. Het is dan wel met een slijptol te slijpen doch geeft dit heel veel stof.

Klik hier als u vragen heeft over inductiekookplaten of inductiepannen. Ik beantwoord al uw vragen.

Oriënteert u zich op inductie koken en een inductiekookplaat? Gebruik vrijblijvend onze inductie oriëntatie vragenlijst.

Met deze eenvoudige vragenlijst kunt u er in 10 stappen voor zorgen dat u de juiste keuze maakt met betrekking tot inductie. Wij geven u dan ook een geheel vrijblijvend en goed op maat advies.

Ga hier naar de inductie oriëntatie vragenlijst.

  

 

KLIK HIERONDER VOOR INDUCTIEPANNEN AANBIEDINGEN

inductiepannen


LEES MEER OVER...

Inductiepannen